måndag 28 september 2009

Seniorcup 2011??

Varför inte en seniorcup??

Efter att ha läst Vaccis blogginlägg angående för få linjelopp i veterancuppen så blev jag lite nyfiken. Är det så illa att nästan hälften av tävlingarna i veterancupen är tempolopp?! Efter att ha pratat med några H30 ”gubbar” så visade det sig att så verkligen är fallet, men varför?

Visst jag kan förstå att många som börjar bli lite till åren (trettio plus..) och kanske inte tränar i grupp så ofta kan känna sig lite oroliga på cykeln i en klunga och därför föredrar tempolopp. Även jag har märkt att ett fall på cykeln tar betydligt mer på kroppen nu än i unga dagar. Men jag tycker inte att man ska missunna alla dessa veteraner, som fortfarande älskar att få en kick av att slänga in cykeln i en stor klungspurt, få spräcka en stor klunga i kantvinden eller köra som ett lag, den chansen under cuptävlingar. Sen har vi ju också alla som älskar att köra som en ”elitcyklist”, med tuffa race och med många på startlinjen, men som kanske inte har tid att träna 3-5h om dagen varje dag. Heltidsjobb, familj och andra saker i livet tar ju faktiskt tid. Många av ovanstående besitter fortfarande den där passionen som många elitcyklister har.. Dom älskar att tävla, att analysera racen efteråt och ibland bara att köra ”skiten” ur sig, men kör inte gärna i elitklassen sittandes på sista hjul för att slutligen släppa när 2-3mil återstår av racen.
Det finns också många 40- och 50-plussare som fortfarande kan vara med och slåss på senior racen och som gärna vill köra lagkörning med sina yngre klubbkompisar. Eftersom veterancuperna är klassindelade per ålder försvinner den möjligheten. Likaså finns det yngre förmågor som börjar cykla efter nitton års ålder, och som bara har elitklassen att välja på om dom vill köra en cup.

Varför låter man inte alla dessa få en cup snarlik den som Elitklassen har (förlåt, hade.. i år var den ju under all kritik med bara två tävlingshelger) med flera varierande banor och mera linjelopp.

Jag är övertygad om att intresset för en seniorcup i Sverige finns och att det finns ett tillräckligt stort antal med cyklister som skulle vilja vara med. Titta bara på Östgötaloppet, Hammarö 3-dagars och Solleröloppet; alla dessa tävlingar går samma dag som elitrace, men har ändå gott om startande i varje klass.

Behåll veterancupen men låt alla som älskar att tävla i seniorklassen få en egen cup. Efter 1-2 säsonger kan det göras en utvärdering om det är någon ide att behålla H30-cupen eller inte.

Min avsikt är på inget sätt att avskaffa veterancupen. Nej nej. Däremot tror jag att en seniorcup skulle ge fler cyklister ute på tävlingarna och mer startavgifter till klubbarna. Jag tror också att det skulle resultera i mer sammanhållning i klubbarna bland seniorerna, då de kanske väljer att träna ihop lite oftare för att köra ihop sig mera.
Men framför allt så skulle det kunna leda till att folk som börjar cykla i senare ålder (20-30år) men som inte vill köpa ytterligare en cykel för 30-40 tusen bara för att kunna köra halva cupen, ändå stannar kvar inom cykelsporten. Detta skulle innebära fler aktiva tävlande i arbetsför ålder, fler som marknadsför cykelsporten utåt, och i slutändan fler möjligheter till sportens utveckling.

Detta är lite av mina tankar kring en seniorcup.

Nu vill jag veta vad ni tycker??

2 kommentarer:

  1. Bra förslag! Man måste nog kontakta SCF nu under hösten redan för att få till detta till nästa år (om möjligt). Sedan får SCF ta upp det med de klubbar som anmäler att de vill arrangera tävlingar. Det har ju varit ett problem i år att alltför få arrangerar tävlingar, inte bara Elit Cupen... Det håller inte att det blir prestige och gnäll mellan arrangörer när det krockar, så att den ena tävlingen inte ens arrangeras. Man måste kunna samsas i en så här liten sport, annars dör den ut.

    /Matti

    SvaraRadera
  2. Sorry, skulle så klart vara 2011 :-)

    SvaraRadera